1975: Vijfde landstitel luidt het begin in van een succesvolle reeks


In alle rust bouwde de in 1972 aangetrokken trainer Kees Rijvers aan het succesvolle PSV uit de jaren '70. Dat team werd gebouwd rondom sterspeler en spelmaker Willy van der Kuijlen en de spectaculaire doelman Jan van Beveren. Met de aankoop van onder meer de Zweed Ralf Edström en de gebroeders Van de Kerkhof wist Rijvers de juiste balans in zijn elftal te creëren. Dat leverde al vrij snel resultaat op. In 1974 wist PSV de KNVB-beker te winnen en in 1975 werd PSV na een 3-1 zege op ADO voor de vijfde keer landskampioen. Het zou het begin inluiden van de tot dan toe succesvolste periode uit de clubgeschiedenis. De hegemonie van de topclubs Ajax en Feijenoord werd daarmee definitief doorbroken!

 

PSV_Elftal_1975_450


In de jaren '60 en de eerste helft van de jaren '70 van de vorige eeuw domineerden Ajax en Feijenoord het Nederlandse en internationale voetbal. Het was de leiding van PSV en de directie van Philips NV een doorn in het oog dat PSV in die jaren ondanks allerlei aankopen niet verder wist te komen dan de subtop van Nederland. Daarin paste ook de stagnerende ontwikkeling van sterspeler Willy van der Kuijlen, die in 1964 een zeer succesvol debuut had gemaakt, maar ondanks zijn vele goals niet consequent zijn stempel op het spel van PSV wist te drukken.
Met het aantrekken van Bredanaar Kees Rijvers als trainer hoopte PSV die negatieve spiraal te kunnen doorbreken. Rijvers begon in het seizoen 1972-1973 rustig te bouwen aan een nieuw elftal. Te lang was PSV ondanks allerlei dure aankopen geen collectief geweest en de frustratie over het uitblijven van en de honger naar succes was mede daardoor enorm. Rijvers voelde die sfeer prima aan en wist in relatief korte tijd een sterk collectief met een meer Brabants karakter te formeren rond Willy van der Kuijlen: een elftal dat aansloot bij de beleving van het publiek. Het aan- en verkoopbeleid werd daarop afgestemd en er werden in de loop der jaren spelers aangetrokken die bij dat "nieuwe" PSV paste, zoals Willy en René van de Kerkhof, de Zweed Ralf Edström, Gerry Deijkers en Huub Stevens.

 


De in de jaren '70 zo succesvolle speelwijze ontstond in het seizoen 1973-1974 nadat de vaste rechtsbuiten Bent Schmidt-Hansen langdurig geblesseerd was geraakt en Rijvers een nieuwe variant had bedacht met een vrije rol voor topschutter Willy van der Kuijlen. Door zijn zwerftochten over het veld ontstond er veel ruimte voor spelers met een groot loopvermogen zoals Gerry Deijkers, Willy en René van de Kerkhof en Harry Lubse. De kopbalsterke Ralf Edström completeerde dit sterke geheel en vormde een ijzersterk koppel met de volledig opgebloeide Van der Kuijlen. Via het winnen van de KNVB Beker (PSV-NAC 6-1) wierp deze speelwijze in 1974 al meteen zijn vruchten af.
PSV zette deze nieuwe speelwijze met succes voort in het seizoen 1974-1975 door de eerste acht wedstrijden te winnen en zonder nederlaag als lijstaanvoerder de winterstop in te gaan. Opvallend in die eerste seizoenhelft waren de 3-2 overwinning op concurrent Feijenoord, de doelpuntrijke zeges op Go Ahead (5-1), FC Utrecht (6-0) en AZ'67 (4-0) en uiteraard het doeltreffende optreden van Van der Kuijlen. Bij de winterstop had hij al 20 keer gescoord met als memorabel moment het schot dwars door het net in de match tegen Wageningen. Uiteindelijk zou hij dat seizoen 28 maal het net voor PSV weten te vinden.

 

Hieronder een radioverslag van de kampioenswedstrijd tegen ADO Den Haag


Na de winterstop zwakte het spel van PSV wat af en liep het tegen nederlagen aan bij FC Twente (2-1) en AZ'67 (2-1), maar dat werd weer gecompenseerd door uit van Feijenoord (2-3) en Ajax (2-4) te winnen. Naaste concurrent Feijenoord bleef echter goed volgen, waardoor PSV na 32 van de 34 wedstrijden slechts één punt voorsprong op de Rotterdammers had. Pas in de laatste wedstrijd van het seizoen zou de beslissing vallen. Die dag trad PSV aan tegen ADO Den Haag. Dankzij goals van Willy en René van de Kerkhof en van wie anders dan Willy van der Kuijlen won PSV die wedstrijd met 3-1 en werd het na twaalf jaar weer kampioen van Nederland! Deze vijfde landstitel in de clubhistorie werd in Eindhoven via onder meer een rijtour door de stad op grootse wijze gevierd.
De titel van 1975 zou het begin vormen van de tot dan toe succesvolste periode uit de clubgeschiedenis met in totaal 3 landstitels, een KNVB Beker en de UEFA cup in vier jaar. Daarover meer in de volgende artikelen over de kampioenschappen van PSV.

 

PSV_Kampioensrit_1975_1000


Het koningskoppel Van der Kuijlen- Edström


Het koningskoppel uit de succesvolle jaren zeventig bestond uit de Helmonder Willy van der Kuijlen en de Zweed Ralf Edström. Door het aantrekken van deze boomlange en kopbalsterke Zweed in het seizoen 1973-1974 kreeg PSV een vast aanspeelpunt in de voorhoede. Edström fungeerde daar als "bliksemafleider" en wist door het goede combinatiespel met de technisch begaafde Willy van der Kuijlen ruimte te creëren voor de gevreesde en zeer doeltreffende afstandschoten van de Brabander. Blindelings wisten zij elkaar in de voorhoede te vinden, waardoor tegenstanders moeilijk grip op het spel van PSV kregen. Het zou de beste periode uit de spelersloopbaan van "Onze Willy" worden. In de vier seizoenen die hij met Edström samenspeelde zou hij in de competitie maar liefst 106 goals voor PSV scoren! Ook Edström wist in die periode veelvuldig het net te vinden.


Willy van der Kuijlen


Willy van der Kuijlen werd geboren op 6 december 1946 in Helmond. Na zich bij de amateurs van HVV Helmond in de kijker te hebben gespeeld bij PSV door in 63 competitiewedstrijden maar liefst 69 keer doel te treffen, maakte hij in het seizoen 1964/1965 zijn doeltreffende debuut in de hoofdmacht van de Eindhovense club door in de competitiewedstrijd tegen Fortuna '54 (1-2) de enige treffer te scoren.

 

Willy_van_der_Kuijlen_jaren60_1000


Het zou het begin worden van een lange en zeer succesvolle carrière bij PSV, die zou duren tot september 1982 en waarin hij in 18 seizoenen 308 competitiegoals en 29 treffers in de diverse Europa Cuptoernooien zou scoren. Met PSV won Van der Kuijlen 3 landstitels, 2 KNVB Bekers en in 1978 de UEFA Cup. In totaal zou hij in die periode 3 maal topscorer van Nederland worden. Terecht mag Willy van der Kuijlen dan ook de eretitel "Mister PSV" dragen en is er voor hem in de jaren negentig een standbeeld aan de oostzijde van het Philips Stadion opgericht.
Van der Kuijlen was een technisch zeer begaafde speler, die beschikte over een dubbele kapbeweging en een fabelachtige traptechniek. Aangezien hij zowel met links als met rechts zuiver en hard kon schieten, was hij niet alleen lastig te verdedigen maar ook zeer doeltreffend . Hij was soms echter ook te bescheiden en nogal sfeergevoelig. Reden waarom hij na een zeer succesvolle entree in de jaren '60 begin jaren zeventig onder de harde en afstandelijke Duitse trainer Kurt Linder ver wegzakte en pas onder Kees Rijvers, die als Brabander hem perfect aanvoelde en voor een goede teamspirit wist te zorgen, weer sterk opleefde. Onder Rijvers zou hij definitief doorbreken als de sterspeler aller tijden van PSV.

 

psv_kampioen_1975_3_1000


In het seizoen 1981-1982 klikte het niet meer tussen hem en de nieuwe trainer Thijs Libregts, waardoor hij tamelijk onverwacht en vrij geruisloos via de achterdeur de club verliet waar hij zo lang zo succesvol was geweest. Van der Kuijlen zou zijn loopbaan voortzetten bij MVV en be\'ebindigen bij Overpelt Fabriek in België. PSV zou hem na zijn loopbaan in ere herstellen door hem eerst als co-trainer en later als internationaal scout in dienst te nemen.
Ralf Edström
Ralf Edström werd op 7 oktober 1952 geboren in Degerfors (Zweden). De 1 meter 91 lange spits kon niet alleen fantastisch koppen, hetgeen hem in Zweden de bijnaam Guld Hufud (= gouden hoofd) opleverde, maar kon ook over de grond prima meevoetballen. Hij was daarom zeer geschikt voor het combinatiespel met de achter de spitsen spelende Willy van der Kuijlen.

 

Ralf_Edstrom_jaren70_1000


Op twintigjarige leeftijd had hij via zijn goede spel voor Atvidaberg in Zweden al een vaste plek in het Zweedse elftal veroverd en mede daardoor de aandacht van vele buitenlandse clubs getrokken. De videobeelden van de kopbalsterke Zweed gingen heel Europa over. PSV toonde zich het meest slagvaardig van alle geïnteresseerde clubs en wist Edström reeds in oktober 1972 vast te leggen voor het seizoen 1973/74. Hij zou vier seizoenen voor PSV uitkomen. In die periode scoorde hij 55 competitiegoals en 7 Europese treffers voor PSV. Daar zaten hele bijzondere treffers met het hoofd bij. Zwevend door de lucht wist Edström soms zo hard te koppen dat het net al bolde voordat de Zweed weer terug op aarde was. Met PSV won hij uiteindelijk 2 landstitels en 2 KNVB Bekers. In de bekerfinale van 1976 tegen Roda JC scoorde hij de enige treffer.

 

Ralf_Edstrom_scoort_1000


Edström was helaas nogal blessuregevoelig. In het seizoen 1976/1977 miste hij door een chronische rugblessure bijna de helft van het seizoen. Die blessure was voor hem ook de reden om aan het eind van dat seizoen terug te keren naar Zweden om te revalideren bij IFK Göteborg, dat hem tevens de gelegenheid bood om aan zijn maatschappelijke carrière te werken. PSV zou in 1978 nog pogingen doen om hem terug te halen, maar Edström koos er voor om zijn loopbaan voort te zetten bij Standard Luik en AS Monaco. Vanwege opnieuw een rugblessure moest hij daar al op dertigjarige leeftijd stoppen met voetbal. Daarna is Edström vooral bekend geworden als commentator tijdens internationale voetbal-wedstrijden voor de Zweedse radio.
Bronnen: '80 jaar PSV 1913-1993' - Wim Wich, 'Voor rood-wit gezongen' -  Frans van den Nieuwenhof, 'Onze Willy, voor altijd Mister PSV' - Frans van den Nieuwenhof, 'Het grote PSV-feitenboek' - Willy Lathouwers e.a. en 'De PSV'ers' - Voetbal International.


Terug naar het overzicht.. 

Terugtelklok

Wij tellen af naar de 100e verjaardag van de Philips Sport Vereniging

Donateurs Gedenksteen

Hoeveel van de benodigde 500 donateurs steunen het project van de gedenksteen?

- 500
donation thermometer
donation thermometer
- 567
donation thermometer
113%
Laatst bijgewerkt:
03-07-2013